Beneficii pentru sănătate. Ceaiul verde este cea mai sănătoasă băutură din lume

“În prefectura Shizuoka unde ceaiul verde a fost cultiva din secolul al 12-lea, rata cancerului este foarte scăzută, chiar și pentru standardele japoneze. Rezidenții din prefectură beau aproximativ 10 cești mici pe zi și infuzează frunzele de ceai o singură dată, în loc să facă infuzii multiple cu aceleași frunze de ceai aşa cum fac alți japonezi.” – Diana Rosen “Cartea ceaiului verde”.

Atunci când se vorbeşte de influenţa ceaiului verde asupra organismului uman, trebuie să acordăm atenţie conţinutului şi impactul său asupra noastră. S-au efectuat multe studii pe ceai verde şi se vor face mult mai multe, dar următoarele ingrediente s-au dovedit a avea un beneficiu direct asupra sănătății umane.

Stimulente – cafeină, teofilină, teobromină. Trebuie să remarcăm că un conţinut de cofeină dintr-o ceaşcă de ceai sau chiar mai puţin de o ceaşcă de cafea în combinaţie cu teofilina și teobromina are un efect sănătos în afecțiunile cardiace și ale sistemului nervos central. O altă substanță importantă care calmează sistemul nervos găsită în ceaiul verde este aminoacidul L – Theanine. L – Theanine și ajută la creşterea capacității de concentrare.

Ceaiul verde conţine antioxidanţi naturali numiți polifenoli. Se crede că aceștia sunt cei mai puternici​ antioxidanți naturali (de 60 de ori mai puternici decât fructele de goji). Polifenoli accelerează metabolismul organismului uman şi ajută ficatul să funcţioneze mai bine. Aceștia ajută la scăderea glicemiei, astfel prevenindu-se diabetul.

Ceaiul verde face parte din grupul de catechine. Catechinele sunt mai puternice decât vitamina C şi E, în ceea ce priveşte reducerea efectelor oxidante la celule si contribuie la producerea de căldură şi de energie în organism, ceea ce duce la arderea caloriilor. Au existat multe studii care arată că un consum zilnic de ceai verde ajută la scăderea în greutate.

Consumul de ceai verde duce la reducerea colesterolului rău, care previne apariția bolilor cardiovasculare. Pe de altă parte, utilizarea ceaiului verde creste colesterolul bun, care ajută inima.

Există studii medicale care dovedesc că ceaiul verde ajută la reglarea hipertensiunii arteriale,deoarece suprima acțiunea​ enzimei ce provoacă hipertensiunea arterială.

Consumul zilnic de ceai verde elimină bacteriile din gură, prevenind astfel apariția cariilor dentare, bolile gingiilor, ale pierderii dinților​ şi a respirației urât mirositoare. Acestea sunt din nou urmarea prezenţei naturale a fluorului, a polifenolilor și a catechinelor.

În urma utilizărilor pe o durată de mai mulți ani, datorită acțiunii antioxidante si anti-inflamatorie, ceaiul verde protejează împotriva osteoporozei şi a fracturilor.

Studiile ceaiului verde arată că datorită celulelor T gamma delta, minunea verde din Japonia îmbunătăţeşte imunitatea împotriva gripei şi a răcelilor.​

Există dovezi care arată că conținutul de compuși bioactivi din ceaiul verde ajută la lupta împotriva alergiilor. În urma unei cercetări recente s-a constatat că ceaiul verde poate fi o barieră împotriva bolilor Alzheimer şi Parkinson.

Theanina şi aminoacizii din frunzele verzi acţionează relaxant şi liniştitor şi, astfel vă va proteja de o stare de depresie.

Nu în ultimul rând ar trebui să notăm efectul benefic al ceaiului verde asupra pielii. Diminuează ridurile întinzând pielea. Acest lucru se datorează antioxidanţilor şi opririi proceselor inflamatorii.

Cu greu putem rezuma beneficiile ceaiului verde japonez. În antichitate, a fost folosit ca medicament de lux, dar este important să reţineţi că utilizarea sa regulată va duce la menținerea unui organism sănătos în general. Prin consumul zilnic al acestuia, vă veți simți vitalizați, eficienți şi protejați de boli foarte înșelătoare. Pentru a maximiza efectul ceaiului verde, vă rugăm să urmaţi instrucţiunile de preparare.