Ceai verde – beneficii pentru sănătate, fapte şi studii

Sursă: www.medicalnewstoday.com

Consumulul de ceai verde datează din antichitate, dar, recent, acest tip de ceai câştigă popularitate peste tot în lume.

Ceaiul este considerat băutura cea mai consumată după apă, întrucât 78 % din consum find reprezentat de ceaiul negru, iar restul de cel verde.

Ceaiul verde este creat din frunze neoxidate şi este unul dintre ceaiurile cel mai puţin procesate şi, prin urmare, conţine mulţi antioxidanţi şi polifenoli benefice.

Ceaiul verde a fost folosit în medicina chineză şi indiană pentru a controla sângerarea, vindecă rănile, ajută la digestie, la îmbunătăţirea sănătăţii cardiace şi mentale şi pentru reglarea temperaturii corpului. Cercetările recente sugerează că ceaiul verde poate avea efecte benefice asupra oricărei lucruri, de la pierderea în greutate la tulburări hepatice, la diabetul de tip 2 şi boala Alzheimer.

Ceaiul verde – potenţiale beneficii pentru sănătate

Mai jos sunt enumerate posibilele beneficii pentru sănătate asociate cu ceaiul verde. Este important de observat că sunt necesare mai multe dovezi înainte ca aceste beneficii să fie dovedite clar:

1. Cancer

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare a Cancerului, s-a dovedit că polifenolii din ceai reduc creşterea tumorii în studii de laborator şi pe animale şi poate preveni afecţiunile provocate de radiaţiile ultraviolete UVB.

În ţările în care consumul de ceai verde este mare, numărul cazurilor de cancer este mic, dar este imposibil să ştiţi sigur dacă acest lucru se datorează ceaiului verde, care protejează aceste grupe de vârstă specifice de cancer sau se datorează stilului de viaţă şi a altor factori.

Un studiu clinic la scară largă a comparat persoanele care beau ceai verde cu persoanele care nu beau. S-a constatat că atunci când băutorii de ceai verde sunt mai puţin susceptibili de a dezvolta cancer pancreatic, în special la femeile la care probabilitatea este cu 50 % mai puţin.

Studiile au demonstrat efectele pozitive ale ceaiului verde împotriva cancerului la sân, la vezica urinară, la ovare, de colon, la ficat, de prostată, de piele şi de stomac.

Cercetătorii consideră că nivelul ridicat de polifenoli din ceaiul verde ajută la distrugerea şi oprirea creşterii numărului de celule canceroase, dar mecanismul exact de interacţiune între celulele canceroase şi ceaiul verde este necunoscut.

Alte studii au arătat o lipsă de efect preventiv al ceaiului verde împotriva cancerului. Cantitatea de ceai verde necesară pentru cancer – efectul preventiv variază foarte mult între 2 şi 10 ceşti pe zi, conform mai multor studii.

În 2005, agenţia Food and Drug Administration din SUA a declarat că nu există dovezi credibile care să susțină consumul ceaiului verde ca remediu împotriva cancerului de sân, de vezică, la ovare, de colon, la ficat, la prostată, piele și cancer de stomac.

2. Afecțiuni cardiace

În 2006 un studiu publicat în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane a concluzionat că consumul ceaiului verde conduce la o mortalitate mai mică şi reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.

Un studiu de 11 ani în Japonia a fost lansat în 1994 care implică 40.000 de participanţi cu vârste cuprinse între 40 şi 79. Participanţii care au băut cel puţin cinci ceşti de ceai verde pe zi au avut un risc semnificativ mai mic la apariţia bolilor cardiovasculare, comparativ cu cei care au băut mai mult de o ceaşcă de ceai verde pe zi.

Ceaiul verde conține catechine, compuși polifenolici, care se crede că prezintă efecte protectoare multiple, în special ale sistemului cardiovascular.

3. Scaderea colesterolului

Analiza studiilor publicate în anul 2011 arată că consumul de ceai verde sub formă de băutură sau capsule, este asociată cu o scădere a aşa-numitului colesterol “rău”.

4. Atac cerebral

Consumul regulat de ceai verde sau cafea este asociat cu un risc redus de accident vascular cerebral, potrivit unui studiu realizat în SUA de revista “Stroke” – ediţia Asociaţiei Americane pentru inimă.

Autorul principal al studiului, Yoshihiro Kokobo – MD spune “Acesta este primul studiu important al efectelor combinate ale ceaiului verde şi al cafelei şi impactul acestora asupra riscului de accident vascular cerebral. Se pot face schimbări mici, dar pozitive în stilul de viaţă pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral prin adăugarea unei ceşti de ceai verde la dieta de zi cu zi”.

5. Diabet – Tip 2

Cercetările efectuate despre legătura dintre consumul ceaiului verde şi dezvoltarea diabetului zaharat sunt controversate. Unele arată un risc mai mic de a dezvolta diabet zaharat, alţii nu găsesc nicio legătură.

6. Pierderea în greutate

Având în vedere faptul că ceaiul verde este un antioxidant foarte puternic, consumul regulat are un efect pozitiv asupra persoanelor supraponderale.

7. Afecţiuni inflamatorii ale pielii

Un studiu realizat în 2007 a ajuns la concluzia că ceaiul verde poate fi un tratament promiţător pentru bolile de piele, cum ar fi psoriazis şi mătreaţă.

S-au efectuat studii pe animale cu boala inflamatorie a pielii caracterizată adesea prin descuamarea pielii şi roşeaţă cauzată de inflamaţie şi supraproducţie de celule ale pielii. Persoanele tratate cu ceai verde au demonstrat o creştere mai lentă a celulelor epiteliale.

8. Memorie

Studii publicate în Jurnalul Psychopharmacology au arătat că consumul de ceai verde poate îmbunătăţi funcţiile cognitive ale creierului, în special în memoria de lucru. Echipa de cercetări a declarat că rezultatele obţinute sugerează că ceaiul verde poate fi promiţător în tratamentul tulburărilor cognitive asociate cu tulburări neuropsihiatrice, cum ar fi demenţa.

9. Boala Alzheimer şi demenţa

Într-un studiu publicat în 2011, cercetătorii au testat efectul componentei din ceaiul verde CAGTE, după măcinare, pentru a vedea modul în care afectează proteina cheie din boala Alzheimer. Studiul arată că în cazul concentraţiilor mari, CAGTE protejează celulele de efectele toxice ale proteinei amiloide – beta.

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au publicat rezultatele dintr-un studiu din 2013, ceea ce arată că o moleculă din ceaiul verde poate ajuta la prevenirea dezintegrării anumitor proteine din creier.

În studiile efectuate pe şoareci, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Missouri, în 2015, a ajuns la concluzia că extractul de ceai verde poate împiedica progresul bolii Alzheimer. Aceştia speră că studiul general de EGCG, un compus care se găseşte în ceaiul verde, poate duce la un posibil tratament al bolii Alzheimer la oameni.

Substanţe benefice în ceai verde

Ceaiul verde neîndulcit este o băutură cu zero calorii. Cofeina conţinută într-o ceaşcă de ceai depinde de timpul de infuzie şi cantitatea de ceai verde.

În general, ceaiul verde contine o cantitate relativ mică de cafeină (aproximativ între 20 – 45 miligrame la o ceaşcă de 8 uncii), comparativ cu cafeaua care conţine 95 miligrame într-o ceaşcă de 8 uncii.
Ceaiul verde este considerat una dintre cele mai sănătoase băuturi din lume şi conţine mai mulţi antioxidanţi decât orice alt ceai. Profesorul Dr. Christopher Ochnarot de la Icahn Medical School Hospital Sinai a spus “Cred că este cel mai sănătos lichid ce poate fi băut”.

Se crede că substanţele chimice naturale numite polifenoli din ceai verde au efecte anti-inflamatorii şi anti-cancerigene.

Epigallocatechin gallate (EGCG) este polifenolul cel mai mult cercetat din ceaiul verde. S-a dovedit a fi cel mai eficient în eliminarea radicalilor liberi.

Între 20 % şi 45 % din greutatea ceaiului verde este formată din polifenoli, dintre care între 60 % şi 80 % sunt catechins, cum ar fi EGCG. Aceste catechine sunt antioxidanţi şi luptă împotriva celulelor deteriorate din organism.