Matcha

Am tot auzit despre superalimente şi moda pe care au adus-o în dieta a milioane de oameni. În ultimele decenii, lumea a înnebunit după seminţe chia, maca şi boabe de cacao, dar unii nutriţionişti susţin că această modă este rezultatul unui truc de marketing. În timp ce oamenii de ştiinţă dezbat dacă boabele de goji sunt mai utile decât măceşele obişnuite, care cresc prin meleagurile noastre, adepţi şi sceptici în ceea ce priveşte proprietăţile benefice ale “superalimentelor” sunt de acord asupra unui singur lucru -ceaiul de matcha conţine peste o sută de ori mai mulţi antioxidanţi decât cei din alte tipuri de ceai verde şi se poate numi cu uşurinţă una dintre cele mai sănătoase băuturi din lume.

 

Origine

Considerat elixirul care prelungeşte durata vieţii, ceaiul de matcha a fost importat din China în Japonia de un călugăr budist în 1191 care a plantat un arbore de ceai tencha în ţinuturile sfinte din Kyoto, fapt care a marcat începutul cultivării ceaiului de matcha în Japonia şi utilizarea sa în ceremonia ceaiului, care mai târziu a devenit una dintre cele mai vii imagini din cultura japoneză, cunoscută pentru lumea exterioară.

Incomparabil

Matcha este realizat din cel mai bun, dar cel mai rar tip de ceai verde din Japonia – tencha. În japoneză “ma”  înseamnă pulbere şi “cha” înseamnă ceai, iar numele ceaiului se traduce literal ca “pulbere de ceai.” Acesta se prepară din frunze de ceai verde sub formă de praf din arbori de ceai tencha şi este băut fără filtrare. Ceaiul se prepară cu apă caldă, dar fierbinte (70-85 grade) şi, spre deosebire de orice alt tip de ceai verde, unde frunzele uscate sunt infuzate cu apă caldă şi apoi eliminate, în timp ce savuraţi ceai de matcha, frunzele de ceai verde sunt incluse.

Elixirul vieţii

Beneficiul principal pentru sănătate al ceaiului este că mega dozele de antioxidanţi sunt livrate organismului cu fiecare înghiţitură. Antioxidanţii conţinuţi într-o ceaşcă de matcha sunt egali cu cei conţinuţi în zece ceşti de orice alt ceai verde preparat. Antioxidanţii sunt compuşi care încetinesc procesul de îmbătrânire a celulelor şi protejează organismul împotriva bolilor. Cu alte cuvinte, cu cât aveţi mai mulţi, cu atât corpul este mai bine echipat pentru a lupta împotriva infecţiilor şi bolilor.

Ceaiul de matcha conţine un nivel ridicat de catechine EGCG (epigallocatechin gallate). Aceşti polifenoli naturali sunt agenţi puternic antibacterieni şi antivirali, întăresc pereţii capilarelor şi promovează eliberarea compuşilor toxici din organism. Mulţi oameni de ştiinţă consideră că EGCG joacă un rol pozitiv în lupta organismului împotriva cancerului.

Potrivit nutriţioniştilor, EGCG este o componentă obligatorie în orice dieta. Stimulează producţia hormonului noradrenalină, care creşte metabolismul şi arderea grăsimilor.

 

PROFITAŢI ACUM DE Matcha