Centrul medical Universitatea din Maryland – SUA

Sursăhttp://umm.edu/health/medical/altmed/herb/green-tea

Cercetătorii de la Universitatea din Maryland, pe baza probelor colectate, şi-au făcut unele concluzii despre beneficiile consumului de ceai verde.

BENEFICII

Rezultatele acestor studii sugerează că ceaiul verde poate ajuta în cazul următoarele boli:

Ateroscleroză

Studiile arată că datorită proprietăţilor antioxidante ale ceaiului verde, consumul regulat poate ajuta la prevenirea aterosclerozei şi a bolii coronariene (cunoscute sub numele de boală cardiacă ischemică).

Colesterol ridicat

Studiile au arătat că consumul de ceai verde reduce colesterolul rău şi îl măreşte pe cel bun, atât la oameni, cât şi la animale.

Boala inflamatoare a intestinului

Ceaiul verde poate contribui la reducerea inflamaţiei în boala Crohn şi colita ulceroasă şi boala inflamatoare a intestinului.

Diabet

Ceaiul verde a fost folosit în mod tradiţional pentru a reduce zahărul din sânge. Ceaiul verde ajută la reglarea glucozei din organism. Studiile arată că acesta ar putea afecta gestionarea diabetului de tip 2.

Boală de ficat

Rezultatele din studiile pe animale şi la om indică faptul că plantele chimice din ceaiul verde, numite catechine pot ajuta în tratamentul hepatitei virale, inflamaţie a ficatului. În aceste studii au fost utilizate cantităţi mari de catechine. Trebuie remarcat faptul că peste 10 ceşti de ceai verde pe zi pot duce la probleme din cauza nivelului ridicat de cofeină. Vă rugăm să consultaţi medicul în legătură cu modul în care puteţi include ceaiul verde în tratamentul urmat.

Pierdere în greutate

Studii despre ceaiul verde au arătat că utilizarea regulată accelerează metabolismul şi ajută la arderea caloriilor. De asemenea, se crede că o combinaţie de ceai verde şi cofeină îmbunătăţeşte procesul de pierdere în greutate. Există, de asemenea, studii care arată că nu există nici beneficii.

Alte beneficii

Studiile preliminare arată că ceaiul verde poate ajuta la prevenirea cariilor dentare. Ceaiul verde poate fi util în cazul artritei.

Substanţele chimice din ceaiul verde pot ajuta la prevenirea simptomelor gripei şi răcelii. Există, de asemenea, studii care indică faptul că ceaiul verde are un rol important în prevenirea bolii Parkinson şi a osteoporozei.

Conţinutul ceaiului verde

Cercetătorii cred că proprietăţile pentru sănătate ale ceaiului verde sunt mai ales din cauza polifenolilor, substanţe chimice cu efect puternic antioxidant. De fapt, efectele antioxidante ale polifenolilor sunt mai mari decât ale vitaminei C.Polifenolii din ceai sunt clasificaţi ca şi catechine. Ceaiul verde conţine şase compuşi de bază ai catechinelor: catechine, galaogatehin, epicatechin, galat și galat epigallocatechin epikatehingalat (cunoscut ca EGCG)EGCG este polifenolul de cercetare din ceaiul verde şi cel mai activ.Ceaiul verde conţine alcaloizi, inclusiv cofeină, teobromină şi teofilină. Aceştia asigură efectele stimulante ale ceaiului verde. Compusul aminoacid L – theanine care se găseşte în ceaiul verde a fost studiat pentru efectele sale calmante asupra sistemului nervos.