Gyokuro

Mai puţin de unu la sută din tot ceaiul cultivat în Japonia ajunge ca gyokuro. Datorită modului specific de creştere, acest ceai verde rar de calitate este printre cele mai scumpe din Japonia. Apreciat în patria sa ca unul dintre cele mai bune ceaiuri verzi, gyokuro câştigă acum în popularitate mai mult printre iubitorii de ceai din lume cu gust natural dulce şi aroma delicată.

De ce este special

Ceaiul Gyokuro provine din aceiaşi arbori de ceai folosiţi pentru producția de Sencha. Pe când în timpul producerii ceaiului Sencha, arborii sunt luminaţi de soare pe tot parcursul anului, arborii de ceai folosiţi pentru a produce Gyokuro sunt acoperiţi timp de aproximativ douăzeci de zile înainte de recoltare şi ceaiul este cultivat la umbră. Reducerea luminii solare duce la scăderea fotosintezei plantelor şi ca rezultat, acesta produce mai multă clorofilă. Acest lucru schimbă raportul de zaharuri, aminoacizi şi cafeină din frunzele de ceai, care afectează culoarea, aroma şi gustul acestora. Limitarea luminii solare duce la un gust plăcut şi dulce. Gyokuro este produs numai din frunzele de ceai din arborii primei recolte de primăvară. Copacii sunt recoltaţi manual; Frunzele sunt uşor aburite pentru a preveni oxidarea, apoi începe procesul de laminare şi de uscare a frunzelor. Spre deosebire de sencha, gyokuro nu este plasat pe piaţă imediat după producţie. Ceaiul este păstrat pentru câteva luni, timp suficient pentru ca frunzele să se maturizeze bine şi să aibă un gust plăcut.

Prepararea diferită

La fel ca sencha, gyokuro este pregătit prin faptul că frunzele sunt opărite într-un vas cu apă fierbinte, dar nu clocotită. Şi aici încep diferenţele. Temperatura apei utilizate cu acest tip de ceai japonez este mult mai mică – între 50 şi 60 de grade. Temperatura perfectă a apei este realizată întrucât apa caldă este turnată într-un recipient de răcire a apei şi lăsat să stea timp de un minut sau două, apa se toarnă apoi în ceşti de ceai gyokuro (cu fiecare transfer de apă dintr-un vas în altul, aceasta este răcită cu aproximativ 10 grade). Umplerea ceştilor cu apă fierbinte serveşte încă unui scop – de a încălzi ceşti ceramice întrucât vor menţine temperatura ideală a băuturii. După răcirea apei, se toarnă într-un ceainic. Cantitatea de ceai care este folosită este dublă în comparaţie cu sencha. Regula generală este: un gram de ceai per 30 ml. de apă. Ceaiul este gata între 2 şi 3 minute şi după ce frunzele s-au desfăcut. Este distribuit în ceşti turnând consecutiv o cantitate mică de ceai în fiecare ceaşcă. După prima fierbere, frunzele de ceai pot fi folosite din nou (până la de cinci ori). Şi ceva interesant şi unic despre acest tip de ceai – frunzele gyokuro sunt comestibile și au un gust foarte plăcut.

Beneficii pentru sănătate

Gyokuro conţine un nivel ridicat de catechine EGCG (epigallocatechin gallate). Aceşti polifenoli naturali sunt agenţi puternic antibacterieni şi antivirali, întăresc pereţii capilarelor şi promovează eliberarea compuşilor toxici ai organismului. Mulţi oameni de ştiinţă cred că EGCG joacă un rol pozitiv în lupta organismului împotriva cancerului.

Ca celelalte ceaiuri verzi japoneze, gyokuro este un puternic antioxidant, accelerează metabolismul şi arderea grăsimilor. Reduce riscul bolilor cardiovasculare prin reducerea acumulării de depozite de grăsime în artere, ajută la creşterea nivelului colesterolului bun şi la reducerea nivelurilor totale ale colesterolului. Reduce riscul diabetului zaharat prin menţinerea glicemiei la rate sănătoase.

PROFITAŢI ACUM DE GYOKURO